top of page
Bakgrund2.png

Söka hjälp för företagsrådgivning

Behovet av företagsrådgivning och affärsutveckling har ökat i samband med corona-pandemin, många företagare står i krisläge och stort behov av att anpassa sig efter rådande restriktioner. Men även i vanliga fall ställs företag då och då inför nya situationer och man måste fatta beslut som man tidigare inte behövt.


Göteborgs stad har infört stödåtgärder samt samlat information och hänvisningar som kan vara användbara för att kunna stötta företagare som kämpar för att överleva under pandemin.Hur skall man starta företag? symbol med hjärna

Starta företag

Vi har tidigare skrivit en artikel om olika bolagsformer, vilken som är rätt för just dig är alltså väldigt individuellt. Men du behöver en bra affärsidé, en affärsidé är själva grunden i företaget - vad är det för verksamhet.


  • Vad för målgrupp har du? (vilka är dina kunder?)

  • Skall du sälja en produkt eller tjänst?

  • Vad har du för konkurrenter? och hur kan du särskilja dig?


Prata med andra företagare inom din bransch, här finns mycket erfarenhet och kunskap. Det är också ovärderligt att bygga upp ett nätverk. Kolla på Linkedin eller Facebook för att enkelt kunna hitta forum som du kan dra nytta av.


När du hittat din målgrupp, försök efterforska och lära känna den. Gör undersökningar för att ta reda på hur de tänker, vad de har för beteenden och hur vill de bemötas.


Hur skall man driva företag? - symbol med kugghjul

Driva företag

Att sätta upp mål ger något att sikta på, både kortsiktiga och långsiktiga mål behövs, gärna att de kortsiktiga bidrar till att uppfylla de långsiktiga. Även att sätta upp policys kan låta överflödigt men även här skapar det struktur och tydlighet för företaget, desto viktigare om man har anställda.


  • Kolla upp lagar och regler inför anställning för att kunna leda dina anställda.

  • Effektiv marknadsföring (involverar uppföljning). Här skapas inte bara nya kunder utan det bibehåller/underhåller även gamla och lojala kunder.

  • Bli inte hemmablind. Bara för att man tror stenhårt på sin idé betyder det inte att man inte kan vara anpassningsbar. Svåra situationer kan kräva svåra beslut.
Hur får man företag att växa? - symbol händer med blomma

Expandera företag

Att få företaget att växa är såklart ett mål som många har och den visionen som vi ofta strävar efter, men det finns inte ett riktigt svar för alla när det kommer till hur man skall göra för att gå vidare.

Det ställer också krav på dig som ägare och grundare, är inte du redo att utvecklas och vill utvecklas är inte heller ditt företag det.

  • Planera, men våga testa. Målmedvetenhet och struktur i all ära men man måste också våga testa, våga göra fel. Utvärderar du inte det teoretiska så kommer det enbart att förbli teoretiskt.

  • Fokusera på det du kan bäst. Outsourca det du gör mindre bra eller som ligger utanför verksamhetens kärna, det ger mer tid för det som spelar roll samtidigt som verksamheten optimeras och automatiseras.

  • Rekrytera rätt och lägg stor vikt på att lyfta upp dina medarbetare. Här är kommunikation och gemensamma mål av stor vikt, vet vi alla vad vi är på plats för blir det lättare att nå dit. Anställ inte bara vid akut behov utan ta emot ansökningar löpande för att inte missa bra kompetens.

Comments


bottom of page