top of page
Bakgrund2.png

Starta företag - Vart börjar man?


Affärsmöte redovisningsbyrå
Vad behöver man tänka på?

Starta företag - Hur skall det registreras?


Under förutsätter att du har kommit på en bra affärsidé och har en plan färdig att förverkliga dina idéer, men sedan då...?

Man kan registrera företag hos lite olika myndigheter, i flesta fall är det Bolagsverket och/eller Skatteverket som gäller. Bolagsverket har även hand om namnskydd för ditt företag.


Verksamhet som måste bokföra


Till Bolagsverket ansöker du om du har...

  • Ett handels eller ett kommanditbolag

  • Ett aktiebolag eller en ekonomisk förening.


Till Skatteverket vänder du dig för att:

  • Anmäla ditt företag som arbetsgivare och anmäla att ditt företag ska vara momsregistrerat.

  • För att ansöka om F eller FA-skatt.


Om du ska registrera ditt företag hos Skatteverket skall anmälan vara inne minst 14 dagar innan verksamheten startar, så se till att skicka in i tid.

En mycket användbar sida är: www.verksamt.se det är en sida i samarbete mellan Skatteverket och Bolagsverket där man digitalt kan ansöka om registrering.

Vill man använda sig utav traditionella blanketter så går det utmärt att ladda ner dessa på respektive myndighets sida: www.bolagsverket.se och www.skatteverket.se.Hur är det nu med bolagsformer då?


Vilken bolagsform passar just dig och din affärsidé?

Vilken du skall välja beror helt på dina förutsättningar du har och om du skall starta upp något själv eller om ni är flera.

Frisör som kan behöva hjälp med redovisning

Här tar vi upp några exempel:Enskild näringsverksamhet


Det innebär att du som privatperson driver och ansvarar för företaget. Du blir personligt ansvarig för att avtalen hålls och skulderna betalas, men givetvis måste du fortfarande ha företagets ekonomi skild från din privata. Det finns inget krav på startkapital vilket gör den billig att starta och i de flesta fall finns inget krav på att en revisor granskar, men det kan vara en god idé att ha en rådgivare för det ekonomiska i företaget.Handelsbolag


Är ni flera som vill starta något tillsammans? då kan ni starta ett handelsbolag (ni måste då vara minst två). Ett handelsbolag kan ha anställda, men ni som bolagsmän räknas inte. Handelsbolag skall alltid registreras hos Bolagsverket och namnet är skyddat i det län där företaget är registrerat.


Det finns inget krav på startkapital i ett handelsbolag och ni är personligen ansvariga för att hålla handelsbolagets avtal och att företagets skulder betalas. En riskfaktor är alltså att du kan bli ensam om att betala handelsbolagets skulder, sedan får du i din tur kräva tillbaka skulden från handelsbolaget eller de övriga bolagsmännen.

Det finns inga krav på revisor granskar, men det kan vara en god idé att ha en rådgivare för det ekonomiska i företaget.Bagare som kan behöva hjälp med företagsrådgivning

Kommanditbolag


Generellt gäller det samma för Kommanditbolag som för handelsbolag, det finns några undantag.

Kommanditbolag består av två olika typer av bolagsmän: komplementär och kommanditdelägare och en komplementär är då helt ansvarig för alla skulder.


Aktiebolag


För att starta ett aktiebolag så behövs det sedan 1 januari 2020 ett startkapital på minst 25 000:-. Kapitalet kan kan bestå av fysisk egendom eller pengar som företaget har nytta av. Men äger du aktier i ett aktiebolag så riskerar du också att bli av med det vid en konkurs. Som aktieägare är du inte personligt ansvarig för företagets skulder däremot kan styrelsemedlemmar bli personligt ansvariga om de missköter sig. Ett aktiebolag kan drivas av en enda person men bolagsformen är avsedd för att ha en styrelse och behöver därför att ha en.

Ett aktiebolag behöver dessutom ha en revisor med undantag de aktiebolag som når upp till två av dessa värden för båda de två senaste räkenskapsåren:

  • fler än 3 anställda (i medeltal)

  • mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning

  • mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning

Alla aktiebolag skall varje år skicka in en årsredovisning till bolagsverket, därav kan det vara väldigt bra att ha koll på sina papper och en städad bokföring.

Behöver du hjälp med detta? kontakta oss för hjälp.


Comments


bottom of page